Beschrijving : 

In Leuven, Tienen en Bierbeek kennen ze hem wel, Marc Poelmans, de creatieve talenleraar en veelzijdige artiest: zanger, gitarist, pianist, acteur, regisseur en tekstschrijver!

Van huize uit is Mare in de eerste plaats musicus en entertainer. Jarenlang trad hij op in café-chantants. Hij had een vaste stek op de Leuvense Vismarkt en met de Griekse gitarist Kostas Chatzopoulos ging hij op tournee. Sinds hij in 1989 t.g.v. het 100-jarig bestaan van het O.-L-Vrouwecollege de titelrol speelde in "Marc en Tine" (regie: Karel Van Rompaey) laat het toneel hem niet meer los. Twee jaar volgde hij toneellessen in het Cultureel Centrum Romaanse Poort te Leuven. Hij trad op in 'We met in de wasserette" en "Tee met toast voor de generaals" in de Leuvense Stadsschouwburg (regie: Lieve De Meyer). Vorig jaar regisseerde hij "De rekening van het kind" van Walter Van den Broeck voor de laatstejaars van het Tiense college. En nu is hij volop aan het werk met de Bunsbeekse theaterjeugd.

Speciaal voor hen schreef Marc "Kinderen van de Hemelse Vrede", een stuk dat aanspreekt omwille van de sentimentele spanning, een stuk ook met een diepere, algemeen-menselijke inhoud en een historische dimensie.

Marc: "De titel van het stuk verwijst natuurlijk naar het Plein van de Hemelse Vrede, het T'ien-an-menplein in Peking. Hemelse vrede! What's in a name? Iedereen herinnert zich wel de vreselijke slachtpartij van 3 juni '89 toen soldaten het vuur openden op studenten en betogers waaronder ook veel vrouwen en kinderen. Er bleven tenminste 3000 doden. Op het plein verbrandde het leger lijken met de bedoeling het aantal doden te verdoezelen. Onvergetelijk is het beeld van die ene burger die een tankcolonne tegenhoudt...

China heeft mij altijd al geïntrigeerd. Dat is begonnen met Chinees penseelschilderen en bamboeschilderen. Terwijl ik daarmee bezig was begon ik meer en meer documentatie te verzamelen en ontdekte zo ook de rijkdom van Chinese muziek. Mijn stuk gaat trouwens niet over politiek. Het gebeuren rond het T'ien-an-menplein is slechts het historische kader waarnaar terloops verwezen wordt. De echte actie betreft de kinderen, kinderen die in een oorlogssituatie samenkomen, vriendschap ontdekken, oorlogje spelen...

De jonge acteurs vonden het verhaal dadelijk interessant en reageerden enthousiast. Anders dan vorige jaren brengen zij nu geen losse fragmenten maar een heus toneelstuk en dat trekt hen wel aan.

Het is de eerste keer dat ik met zo'n jonge groep kan werken en het is gewoon fantastisch! Je voelt dadelijk dat deze jongeren al ervaring hebben: zij hebben een eigen spontane inbreng en blijven ondertussen erg soepel en kneedbaar."

Nu al is er een ongewone belangstelling voor "Kinderen van de Hemelse Vrede". Het stuk zal niet alleen te zien zijn in Bunsbeek op 30 april en 1 mei, maar ook in Jezus-Eik op de jeugdtoneeldag (4 april). De BRT vindt de creatie belangrijk genoeg om er met "Achter de koelissen" zendtijd aan te besteden (BRT2, 23 april, 17 u.).